Pe data de trei decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost consemnată la Criuleni într-un mod activ şi diferit. Programul zilei, organizat de către Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” a avut genericul “Respect şi valoare pentru fiecare!”, şi a inclus mai multe activităţi menite să sensibilizeze publicul asupra faptului, că persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de milă, ci de o atitudine corectă, de recunoaşterea lor ca membri cu drepturi depline a societăţii.
Ziua a început cu o masă rotundă de prezentare a succeselor şi provocărilor în urma activităţii pe parcursul a 10 luni a Serviciului Echipă Mobilă (SEM), susţinut financiar de către partenerii suedezi The Swedish Organization for Individual Relief (SOIR).
Vera Stahi, coordonatoarea proiectului, a spus că echipa formată din psiholog, pedagog special şi kinetoterapeut are în asistenă 25 de copii, dintre care 72 % sunt băieţi şi 28% fete, din 10 localităţi ale raionului. În zece luni, echipa mobilă a contrinuit la integrarea a 5 copii în grădiniţă şi a 3 copii în şcoală. Şae băieţi şi opt fete au beneficiat de asistenţa kinetoterapeutului, 12 băieţi şi două fete au fost asistaţi de psiholog. În acele 10 luni, 11 copii au fost ajutaţi să-şi depăşească problema, fapt pentru care aceşti copii au fost înlocuiţi cu alţii copii luaţi în asistenţă. Majoritatea dintre ei au avut defecte de vorbire, iar ajutorul pedagogului special Valentina Ogor a fost de mare valoare pentru ei şi familiile lor. La masa rotundă au fost prezenţi şi părinţii a 10 copii care sunt beneficiarii SEM, conducerea raionului, în presoana preşedintelui Iurie Andriuţă, vice-preşedintelui Dionisie Urâtu, şefei DASPF Ludmila Brânză, primarii de Criuleni, Hârtopul Mare, Slobozia Duşca, reprezentanţi ai Centrului Mediciclor de Familie Criuleni. Remarcabil a fost gestul a 10 agenţi economici din raionul Criuleni, care au venit la masa rotundă cu donaţii de bani şi dulciuri pe care le-au transmis personal în mână părinţilor beneficiarilor Echipei Mobile.
Holul Consiliului Raional a fost rezervat copiilor de la Centrul de zi pentru copii cu cerinţe educaţionale Speciale “Speranţa” din Criuleni, Centrul Comunitar “Încredere” din s. Hruşova şi beneficiarilor programului de Autoreprezentare al AO “FCPS”, care au organizat un veritabil târg de Crăciun, la care au expus obiecte şi decoraţiuni lucrate cu mânuţele lor, în timpul orelor de terapie ocupaţională.
Elevii, părinţii şi profesorii Liceului Teoretic “Boris Dânga” din Criuleni au venit cu expoziţia-târg de prăjituri şi dulciuri, pe care le-au vândut pentru a aduna bani în folosul unei familii din Izbişte, Criuleni. Cristina Ştefan, Marina Lozan şi Alina Matei au fost delegate de către Consiliul de Elevi să fie faţa liceului şi acţiunii de caritate “Fii picioarele lui Mihăiţă”, şi au reuşit să pună în boxa specială 1073 de lei, bani pe care familia copilului îi va folosi pentru procurarea mijloacelor de deplasare – un premergător şi un cărucior, ca să ajungă mai uşor la grădiniţă. La fel, în boxa pentru Mihăiţă au mai pus mijloace colectate colectivul de elevi şi profesori ai Şcolii profesionale Criuleni, care i-au delegat pe preşedinta Consiliului de Elevi, Marina Tcaci, şi pe directorul adjunct, Mihai Buzgan, să depună în 705 lei. Foarte receptivi şi interesaţi de lucrări au fost angajaţii Consiliului Raional, în special partenerii noştri – Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, cărora le mulţumim pentru colaborare.
Centrul de Resurse pentru Tineri “UNIT”, împreună cu un grup de membri ai consiliilor locale ale tinerilor, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri din capitală şi cu tinerii Autoreprezentanţi, au realizat, vara trecută un laborator foto, în care au observat cât de accesibil este oraşul Criuleni pentru persoanele cu dizabilităţi şi alţi locuitori. În aceea şi, cele două organizaţii au lansat expoziţia foto cu genericul “Accesibilitate înseamnă egalitate”, care a avut în vizor rampele de acces către instituţiile publice din or. Criuleni, trotuarele şi trecerile de pietoni. Elevii Şcolii de Arte din Criuleni au venit împreună cu directoarea, Natalia Dimitraşco, şi le-au cântat participanţilor la acţiunea “Respect şi valoare pentru fiecare!”, au interpretat piese la pian şi au demonstrat, că pentru a înțelege muzica şi a aprecia frumosul dizabilitatea nu este o piedică.
Ziua s-a încheiat cu un flash-mob, organizat de către Studioul de dans modern “Victoria, condus de Irina Godoroja, Centrul de Cultură şi Tineret “G. Sîrbu”.
În final, Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” exprimă sincere mulţumiri pentru colaborare şi implicare următoarelor instituţii şi persoane:
Consiliului Raional Criuleni;
Direcţiei Asictenţă Socială şi Protecţie a Familiei Criuleni;
Centrului de Resurse pentru Tineri “UNIT”, Criuleni;
Centrului de zi pentru copii cu CES “Speranţa”, Criuleni;
Centrului comunitar “Încredere” din s. Hruşova;
Liceului Teoretc “B. Dânga”, Criuleni;
Bibliotecii Publice Orăşeneşti “T. Isac”, Criuleni;
Şcolii de Arte din Criuleni, directoarei Natalia Dimitraşco şi elevilor;
Studioului “Vistoria” şi CCT “G. Sîrbu”;
Serviciului Echipă Mobilă.
Antreprenorilor:
SRL “Elit Fruct” Coşerniţa, Vitalii Caimacan;
SRL “Bioproduct grup”, Piotr Cazacu;
G.Ţ. “Budeanu Dumitru”;
SRL “Glia-Vita”, Ion Efros;
Monul Vera, s. Oniţcani;
SRL “Agroenergia”, Andreo Bolboceanu;
SRL “Işcomagro”, Ion Gheorghiţă;
SRL “CimCazac”, Nadejda Cazac;
ÎI “Pertru Balan”;
Casa de economii şi împrumut , Eduard Balan.
Svetlana Cernov, specialist relaţii cu publicul, AO “FCPS”
Galeria foto: imagini de la eveniment