Reziliența sau luminița de la capătul tunelului

Pe data de 24  august, AO FCPS, împreună cu partenerii AO “Forta susținerii” Leova; AO “Sprijin si Speranță”, Ungheni; AO ”Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor”; Soroca, AO ”Clubul Femeilor ””Inspirație”, Oxentea, Dubăsari; AO ”Change for a better life”, Căușeni; AO ”Femeie.Speranță.Viitor”, Varnița, au explorat conceptul de reziliență și adaptabilitate (reziliența este definită drept ”capacitatea de a ne adapta sau transforma rapid în urma dificultăților/schimbărilor).

Moderatoarea evenimentului, Violeta Frimu și echipa proiectului Parteneri în Participare, și-a propus să ajute participanții, în contextul continuării crizei aduse de pandemia Covid-19, să exploreze împreună căile de adaptare la schimbările aduse de covid, la nivel individual și/sau organizațional, dar și să abordeze experiențe reușite de trecere peste criză.

”Ne propunem, de asemenea, să avem un dialog în care să împărtășim experiențele noastre și perspectivele cu privire la opțiuni și strategii de navigare a crizei, la nivel individual și/sau organizațional. E important să avem și experiența lucrului online, în grup, cu utilizarea metodelor participative, ceea ce v-ar fi de folos atunci când doriți să lucrați online în mod participativ cu echipa și deținătorii de drepturi/beneficiarii”.

Rodica Buzila , președinta AO ”Clubul Femeilor ”Inspirație”, Oxentea, r. Dubăsari, a spus că îi va fi utilă participarea la acest training, datorită faptului, că a exersat pentru prima dată instrumente de lucru on-line în grupuri, și acest fapt îi va ușura nu doar comunicarea cu echipa asociației, cu beneficiarii, dar și cu elevii, pentru că este profesoară de gimnaziu. Referitor la laturile negative și cele pozitive, aduse de prezența Covid în spațiul nostru, Rodica Buzila a preferat să menționeze pozitivul, și anume faptul că izolarea impusă de autorități i-a permis să termine mai multe lucruri începute cândva, pentru care mereu nu avea timp.

„Mi-a fost cunoscut, cumva, conceptul de reziliență, asta și făceam până atunci – încercam să ieșim din starea de incertitudine, să vedem luminița la capătul tunelului, dar nu știam că se numește anume reziliență. Pentru toată lumea e dificil să se adapteze la criză, iar noi căutăm cu insistență bani pentru a amenaja o cameră senzorială, și credem că vom reuși, întrun final, să realizăm ce ne-am propus. Fiecare întrunire cu organizațiile partenere în diferite proiecte îmi dă curaj că lucrurile se vor aranja, că vom găsi sfaturile potrivite și vom ajunge să ne realizăm scopul” – a spus Alina Bațală, AO “Sprijin și Speranță”, Ungheni.

Trainingul este o activitate în cadrul obiectivului strategic de consolidare a capacităților organizațiilor societății civile și a creării unui spațiu de discuție și conlucrare deschis, bazat pe încredere și cunoaștere reciprocă. Scopul ei a fost schimbarea culturii de colaborare în cadrul societății civile și de a îmbunătăți practicile participative la toate nivelele – individual, organizațional și la nivelul întregii societăți.

Activitatea este parte a proiectului ”Un scop comun – organizații durabile”, implementat de AO FCPS în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă în cadrul programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

 

 

 

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media