În fiecare an, o parte din copiii asistați de Echipa Mobilă a AO FCPS și părinții/însoțitorii lor, beneficiază de tabăra sau școala de vară. În acest an, școala deja a luat sfârșit, iar participanții au revenit la casele lor cu multe impresii plăcute și cu speranțe că cele văzute/învățate pe parcursul săptămânii le vor da forțe și le vor arăta căi să-și îmbunătățească măcar un pic viața de zi cu zi.
În perioada 18 -23 iunie, 2018, 12 beneficiari ai serviciului Echipă Mobilă, împreună cu însoțitorii care erau părinţi, fraţi sau surori, în total 26 persoane, au avut posibilitatea să se odihnească în tabăra ”Cușmărica”, situată în inima pădurii din satul Bălășești, comuna Răculești, r. Criuleni.
După cum s-au obișnuit, paralel cu odihna, copiii au învățat și comportamente în grup, cu semeni necunoscuți până atunci, au lucrat împreună în ateliere, s-au jucat și s-au împrietenit. Părinţii au participat la ateliere de lucru la care au comunicat cu diferiți specialiști. La prima întâlnire a venit medicul-pediatru, dna Maria Moşneguţ, care, la solicitarea părinţilor, a pus în discuţie subiectul „Alimentaţia corectă a copilului şi a celorlalți membri ai familiei”. La un alt atelier au fost binevenite, după cum au spus părinții, dna Ludmila Brînză, șefă-adjunctă a DASPF Criuleni, care le-a vorbit despre servicii sociale de care pot beneficia copiii cu dizabilităţi și familiile acestora și pe care statul le asigură. Despre drepturile copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi i-a informat dna Maria Calcatinge, juristă în cadrul Centrului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat. În fiecare zi specialiștii Echipei Mobile, Irina Andreev și Nina Ciubuc, au organizat atelierele de lucru cu copiii și activităţi în grup, care au implicat atât copiii, cât și însoțitorii lor. Voluntarii organizației FCPS s-au oferit să organizeze și alte ateliere, în cadrul cărora participanții la școala de vară au învăţat să confecţioneze diferite obiecte lucrate manual, accesorii, să fie modele pentru body-art, să deseneze și să interacționeze în așa fel cu cei din jur. Le mulțumim voluntarilor Maria Chirilov, Iadviga Lîsenco, Mădălina Cazacu şi Ecaterina Grajdian, pentru timpul acordat și bunăvoința cu care s-au implicat și au arătat ceva diferit, ce nu pot vedea copiii în fiecare zi în localitățile lor. În ultima seară în ospeţie la copii au fost şi tinerii actori ai Studioului Teatral ”Micul Prinț”, care activează la Școala de Arte din Criuleni. Conduși de regizoarea Natalia Dimitrașco, tot ea și directoarea Școlii de Arte, Igoraș Dimitrașco și S.Şerbu, deghizați în clowni, au transformat ultima seară într-o debandadă veselă și de neuitat, au reuşit să le creeze copiilor o atmosferă de relaxare sufletească.
În una din zile, copiii au vizitat Grădina Zoologică din Chişinău. Pentru unii dintre discipoli, aceasta a fost prima și unică experiență de acest fel.
La final, pentru toate eforturile și participare, fiecare copil a pirmit diplomă și un set de materiale, care să le ajute să-și continue activitatea începută la tabără, dar deja în condiții casnice!
Scopul școlii de vară a fost formarea la părinţi a abilităților de organizare a activităţilor cu copiii la domiciliu, a-i ocupa în timpul liber; a le forma părinților deprinderi și cunoștințe elementare în domeniul drepturilor copilului cu dizabilitate şi celor majoritari; a le oferi părinţilor posibilitatea să se odihnească împreună cu copilul lui și cu alți copii di familie, dacă sunt; a facilita schimbul de experienţă între părinți care educă copii cu dizabilităţi similare copilului lor.
Activitatea ”Școala de vară”, desfășurată de Echipa Mobilă a AO FCPS, este parte a proiectului Incluziunea școlară și socială a copiilor cu dizabilități”, susținut financiar de către IM Swedish Development Partner şi cofianțat de Consiliulu raional Criuleni.
Vera Stahi, coordonatoare a programului Servicii de Sport, AO FCPS
În fotografii: activiatea copiilor în Școala de Vară, ediția 2018