Ziua de 9 iunie ar putea însemna un început nou pentru Sergiu Straistari din Slobozia – Duşca, care a semnat un contract cu Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” (AO “FCPS”) din Criuleni, prin care primeşte în comodat (folosinţă gratuită) o maşină de cusut industrială, pentru coaserea pieselor din piele şi obiectelor de uz gospodăresc din diferite materiale.
Pentru a beneficia de maşină, Sergiu a fost recrutat în grupul de autoreprezentanţi, dezvoltat de către AO “FCPS” în cadrul programului “Autoreprezentare şi suport în angajare”. Ala Ianenco, coordonatoarea programului, menţiona, că Asociaţia şi-a propus, începând cu anul 2017, să ajute tinerii cu nevoi speciale sau aflaţi în dificultate, implicându-i în activităţi de dezvoltare personală (instruiri, seminare), dar şi să le ofere, acolo unde se poate şi este dorinţa tinerilor şi a familiilor acestora, un mic suport material sub formă de echipament, care să însemne un loc de muncă la domiciliu sau în altă parte. După o perioadă de discuţii şi căutări, Sergiu, împreună cu asistentul în angajare, Doina Filipescu, au convenit că pentru el ar fi binevenită o maşină de cusut care să-i permită să coase obiecte din piele, blănuri şi alte pânze groase. Căutarea utilajului necesar a durat cca două luni, după care importatorul, aflând scopul proiectului, a adaptat gratuit maşina la utilizare manuală. “Noi ţi-am adus undiţa, iar peştele îl prinzi tu!” – şi-a încheiat Ala Ianenco discursul.
Contractul de comodat a fost încheiat initial pentru un an de zile din data semnării, cu posibilitatea de a fi prelungit pe altă perioadă, dacă activitatea data va aduce venitul aşteptat şi beneficiarul va dori să o continuie. Beneficiarul se angajează să prezinte lunar un raport simplu de activitate, iar pentru început – să-şi legalizeze activitatea.
Sergiu Straistari a spus că intenţia de a practica această meserie s-a născut din colaborarea cu nişte prieteni, care ar avea afaceri similare, dar şi faptul că ştie să mânuiască tot felul de mecanisme, el fiind absolvent al Colegiului de Transporturi din Chişinău. Apropo, automobilul familiei sale l-a adaptat la conducere manuală absolut sinestătător, şi se bucură astăzi de posibilitatea de a fi mobil. Prezent la eveniment, primarul satului Slobozia-Duşca, Sergiu Istrati, a salutat colaborarea asociaţiei cu tineri asemenea lui Sergiu, a mulţumit familiei pentru susţinerea pe care i-o acordă tânărului, i-a dorit succes în activitate şi a exprimat speranţa că maşina va rămâne în această casă pe mulţi ani înainte.
Sergiu are 32 de ani şi a rămas ţintuit în scaunul cu rotile, după cum spune el, în urma unei infecţii la coloana vertebrală. De şase ani este utilizator de scaun rulant, dar continuă să practice sportul, să se implice în activităţi comunitare împreună cu alte persoane cu dizabilităţi, organizate de diferite organizaţii, se străduie să fie exemplu pentru feciorul său. Despre sine spune că este o persoană care se implică cu uşurinţă în comunicarea cu alţi oameni, în activităţi care îi plac, şi speră că va avea suficienţi parteneri şi comenzi ca să-şi îndeplinească mai întâi de toate, propriile cerinţe, pe care le are faţă de sine însuşi.
Echipamentul comodatat lui Sergiu este achitat de donatorii externi şi AO “IM Swedish Development Partner”, în cadrul proiectului “Incluziunea şcolară şi socială a persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de către AO “FCPS”.
În fotografie: poză de grup după semnarea contractului dintre AO “FCPS” şi Sergiu Straistari (în mijloc) din satul Slobozia-Duşca.
Text şi foto de Svetlana Cernov, specialist comunicare, AO “FCPS”