Teatrul Social a fost în ospeție la elevii Școlii Profesionale din Criuleni

Asociația Obștească «Femeia și Copilul-Protecție și Sprijin» dezvoltă în continuare capacitatea teatrului social, prin intermediul Programului Advocacy, cu scopul de a promova schimbarea în domeniul  respectării drepturilor grupurilor marginalizate.

IMG_1519 IMG_1540 IMG_1547 IMG_1525

Unele dintre activități presupun dersfășurarea reprezentațiilor teatrului social pentru elevii majoritari (fete şi băieţi) din instituţiile educaţionale din aria proiectului despre problemele fetelor şi băieţilor cu cerinţe educaţionale speciale, inclusiv cu dizabilităţi.

În acest context, pe data de 29 septembrie, 2015, 37 de persoane (3 femei, 25 fete, 12 băieţi), au fost participanții Teatrului Social cu subiectul “Drepturi egale la educaţie, opinie, participare, etc”. Participanții, preponderant elevi ai Școlii Profesionale din Criuleni, au fost implicaţi în activitate în scopul sensibilizării şi informării cu privire la problemele incluziunii socio – educaţionale a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi.

Necesitatea desfăşurării activităţii a parvenit din situaţia creată a unei colege de-a tinerilor. Pe lângă faptul că are o dizabilitate, fata suferă din cauza comportamentului indecent și pe alocuri agresiv al colegilor din instituţia de învăţămînt în raport cu ea. În cadrul activităţii moderatorii au realizat o serie de jocuri interactive: de spargere a gheţii şi sensibilizare a publicului, prin utilizarea cuvintelor de toleranţă, acceptare, respect, empatie, răbdare, etc. Întreaga activitate, cât şi sceneta prezentată publicului, a fost axată pe promovarea valorilor umane: respect, nondiscriminare, libertate, bunătate, acordarea ajutorului reciproc, etc., dezvoltarea deprinderilor oratorice, de comunicare şi conlucrare şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la incuziunea şcolară şi socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Discuţia deschisă de la egal la egal, a favorizat abordarea mai profundă a tematicii drepturilor. După cum a fost evident la evaluarea activității, copiii au înţeles mesajul scenetei, care contribuie la dezvoltarea mediului de acceptare prietenos: “Toți suntem la fel: să ne respectăm şi acceptăm unii pe alţii. Numai împerună viaţa devine mai frumoasă”.

 

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media