Teatrul social – modalitate de a transmite mesaje deosebite generaţiei în creştere

    Cu scopul de a aprofunda simţurile copiilor din gimnaziu au venit alţi copii, aducînd cu sine un mesaj bine definit – FIECARE OM, INDIFERENT DE STATUTUL LUI, STAREA FINANCIARĂ, DE SĂNĂTATE, APARTENENŢĂ LA SEX ŞI RELIGIE are drepturi egale cu ceilalţi oameni de care este înconjurat.

Astfel, laИзображение 092 data de 24 septembrie, 2014 sala de festivităţi a gimnaziului Izbişte a găzduit un grup de elevi de la Şcoala de Arte Criuleni, susţinuţi de AO „Femeia şi Copilul -. Protecţie şi Sprijin”, care au prezentat scene de teatru social cu referire la asigurarea drepturilor copiilor de către semenii acestora. Activitatea a avut în vizor dezvoltarea empatiei pentru colegii sau oamenii diferiţi de cei majoritari.

În activităţi au fost încadraţi elevi din clasele a V-a şi a VI-a din gimnaziu, care au fost impresionaţi de mini-scenetele prezentate de micii actori, asigurînd o linişte profundă în timpul evoluării acestora. I-a sensibilizat vădit atitudinea negativă a „unor personaje” vis-a-vis de problemele de sănătate ale unui copil în scaun de rotile, care îşi dorea din toată inima să joace fotbal împreună cu prietenii.

Sigur, că în mod normal, conştientizăm că nu este bine şi nu este corect să discriminăm oamenii diferiţi de noi, dar în situaţii concrete uităm de acest lucru. Or, în viaţa de zi cu zi sunt diferite cazuri cînd, inconştient sau duşi de val (influienţaţi de gaşcă), rîdem, blamăm sau neglijăm persoanele ce se deosebesc prin ceva de noi. Acest lucru a fost sugerat de elevii-actori în a doua scenă ce prezenta o situaţie de viaţă a unui elev slabvăzător, care era neglijat de colegii de clasă şi era permanent luat în derîdere.

Изображение 027

Scenele prezentate nu au rămas fără continuitate, pentru că participanţii au fost puşi în situaţia de a discuta cu personajele scenetelor. Au avut posibilitatea să le acorde întrebări, să afle lucruri ce-i interesează. Tebuie să recunoaştem că este o întorsătură interesantă a lucrurilor şi o activitate utilă pentru elevi. Nu întotdeauna ne punem întrebări referitor la situaţiile în care au ajuns oamenii care la moment sunt în dificultate. Acest lucru i-a făcut pe copii să privească altfel lucrurile.

Teatrul social, facilitarea, lucrul în grupuri, identificarea drepturilor copiilor – i-au făcut pe participanţi să fie activi, interesaţi, antrenaţi. Activitatea a fost una dinamică, pentru că moderatoarea Natalia Dimitraşco, directorul Şcolii de Arte Criuleni, a inclus elevii în jocuri de transmitere a dispoziţiei şi emoţiilor pozitive.

Nici surprizele din partea organizatorilor nu s-au lăsat aşteptate. Dulciurile oferite cu mare amabilitate de către AO “Femeia şi Copilul -. Protecţie şi Sprijin” şi revistele „Curierul schimbării” în care pe prima pagină sunt elevii gimnaziului, participanţi la excursia la grădina ZOO din Chişinău, au avut un impact deosebit.

Изображение 001

Educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea… Educaţia de la egal la egal, realizată prin intermediul teatrului social, al jocului de rol şi al debrifării mesajului acestuia contribuie plenar la dezvoltarea empatiei copiilor. Cu siguranţă cele simţite, gîndite, conştientizate vor rămîne în cugetul elevilor, iar atitudinea egală faţă de semenii diferiţi de ei va fi o normalitate.

Mulţumim din suflet organizaţiilor ce au fost în vizită pentru oportunităţile create elevilor gimnaziului!!!

Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului “Incluziunea socio – educațională a copiiilor cu CES din raioanele Criuleni și Dubăsari”, cu suportul financiar al SMC/Sida și /sau IM.

Natalia Lubaş-Verdeș, managerul Gimnaziului Izbiște

© 2021. All rights reserved. Crafted with ♥ by Purple Media