Situația de urgență și criză umanitară declanșată în 24 februarie 2022 de războiul din Ucraina ne-a marcat pe toți. Pentru a răspunde acesteia, Asociația Obștească ”Fiecare contribuie pentru Schimbare” (FCPS), ca și multe alte organizații, civili, voluntari și oameni de bună credință susține persoanele refugiate în efortul lor de identificare a unui adăpost și deplasare spre acesta, acomodare, incluziune socială și asistență umanitară pentru a supraviețui.
Ultimile două săptămâni, am cooperat intens cu autorități, organizații partenere, instituții publice și donatori pentru a analiza necesitățile și organiza asistența, care să fie orientată pe nevoi și să nu să se suprapună pe aceleași nevoi în detrimentul altora.
- Centrul de Asistență Juridică ”Echitate”, în persoana directoarei Maria Zugravu am stabilit modalitatea prin care poate fi oferită asistența legală;
- Primăria Criuleni, în persoana primarului Mihail Sclifos – am identificat posibile locații pentru adăpost;
- Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Criuleni, în persoana șefei Ludmila Brânza, care este și membra comisiei pentru situații excepționale – am coordonat statistica zilnică a numărului de refugiați și comunicarea necesităților stringente, la care statul încă nu poate răspunde prin mecanisme legale de finanțare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați (aflate în proces de elaborare și aprobare);
- Centrul de Sănătate Criuleni, în persoana șefei Violeta Panico și medicului pediatru Maria Moșneguț – am agreat lista medicamentelor necesare pentru centrele de găzduire a refugiaților.
Astfel, ajutorul sub orice formă pentru refugiații ucraineni a devenit o prioritate pe agenda de acțiuni a FCPS. Grație susținerii din partea donatorilor și partenerilor locali, am reușit să contribuim într-un mod organizat la gestionarea locală a crizei, dar și pregătirea intervențiilor de viitor.
Exprimăm mulțumiri:
IM Swedish Development Partner pentru acordarea susținerii financiare, în volum de cca 170.000 lei, o parte fiind alocată deja pentru procurarea medicamentelor de primă necesitate pentru centrele de găzduire a refugiaților din raionul Criuleni: Centrul creștin din s. Bălțata (250 persoane), Centrul creștin din s. Cimișeni (150 persoane), Rîșcova (20 persoane), produse alimentare pentru preparea hrănii (ouă, unt, ulei, carne, pâine, paste, orez, boboase) pentru refugiații plasați în căminul Școlii profesionale din or. Criuleni (peste 150 persoane), transport adaptat pentru persoane cu nevoi speciale, de care dispune FCPS, cu care am deplasat persoane cu dizabilități locomotorii, mame cu copii, persoane în etate către diverse puncte de găzduire din Căușeni și Chișinău, iar o parte a acestui ajutor urmează să fie realocat și pentru alte necesități stringente, cum ar fi pachete cu produse de primă necesitate pentru refugiații care sunt găzduiți de persoane fizice și nu beneficiază la moment de susținerea statutului, etc.
AO ”MAX face posibilul”, în persoana directorului Veaceslav Motricala pentru donarea unui lot de medicamente pentru cei peste 100 de refugiați plasați în căminul Școlii profesionale din or. Criuleni. Acest suport a fost posibil grație mentorului, Aliona Țurcan, expertă în dezvoltare organizațională și jurisprudență și Vladimir Lapevschi, reprezentant project HOPE din Germania.
AO ”Katalyst”, în persoana directoarei Valeria Șvarț și reprezentanților GlobalMedic din Canada pentru donația pachetelor alimentare pentru 30 familii refugiate la persoane fizice din orașul Criuleni.
AO ”Change for a better life” din or. Căușeni, care ne ajutat în gazduirea refugiaților deplasați de la vamă, organizarea alimentației și oferirea cartelelor telefonice.
Conaționalilor noștri și colegilor cu care am lucrat anterior, familiei Rotaru Denis și Natalia din Canada
familiei Anderson David și Tatiana din Statele Unite ale Americii.
La 12 martie 2022, în raionul Criuleni se adăposteau 1206 refugiați, dintre care 601 sunt adulți și 605 sunt copii. PACE să fie!
Victoria Secu, directoare executivă a AO FCPS